Rabu, 2 Januari 2013

AYAM MASAK MERAH

AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan ( 4 orang )

1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit

Bahan-bahan kisar4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato

Bahan Hias 1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya

Cara-cara
-Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
-Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
-Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
-Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit.

Tiada ulasan: